mandag 21. april 2014

Vikingsko - Dorestad (nesten)

Jeg snublet over et mønster som var forholdsvis likt York modellen. Denne vikingskoen har blitt funnet i Dorestad. Den mest markante forskjellen var en tåkappe som strakk seg nesten helt inn til ankelen. Jeg tenkte det kunne være verdt et forsøk, så jeg satte i gang med å kopiere mønsteret og bruke det direkte slik det var. Som dere ser av mønsteret til venstre, er sålen alt for liten til å passe. Denne måtte dermed forstørres en del. Jeg mistenker at den påtegnede tuppen har  blitt tegnet for lang. Men jeg kjørte på lell.

Etter at sålen var sydd på og skoen vrengt ble det åpenbart at mønsteret bør modifiseres en del for å tillate to flapper uten store sprik og gap. Jeg gikk derfor for en flapp istedet, med knappen festet på flappen. Slik kan skoen strammes mer effektivt rundt ankelen.
Skoene er sydd i lær av geit, med kanting av nappaskinn fra rein. Den lange tåkappen gjør skoen tettere - men også vanskeligere å dra på foten. Som nevnt mistenker jeg at det rekonstruerte mønsteret har for lang tupp. Korter man inn på tuppen, og lar sålen være som på mønsteret, tror jeg man kan løse dette problemet.
Jeg lot hempen gå gjennom overlæret for å tillate stramming og knyting. Erfaringsvis vil hemper og knapper med en "endelig" montasje, etterhvert strekke seg og feste skoen dårligere over tid.


1 kommentar: