torsdag 31. januar 2013

Selskinnsvotter

 Til vikingaktiviteter vinterstid gjelder det å kle seg rett. Denne vinteren ville jeg sørge for at hender ikke frøs. Jeg bestemte meg for å bruke et selskinn jeg hadde liggende til å lage meg et par votter. Prinsippet var i all hovedsak vindvotter, til å ha utenpå nålebundede votter.
Det stod mellom to måter å sy vottene på. Enten en tredelt variant, hvor over, under og tommel består av individuelle deler - eller en variant hvor hele votten består av ett stykke. Jeg gikk for den siste, fordi jeg ville ha den så tett som mulig. Mønsteret jeg brukte er fra et funn i Oslo, tidlig middelalder.
 Vottene ble laget store nok til å romme innervotter. Votter av skinn bør enten fôres, eller ha innervotter for å være varme.
I enden syntes jeg det ble litt nakent, så jeg festet på et kantebånd. I dette festet jeg en skinnløkke, som jeg så festet en lang snor i - samme prinsippet man bruker på småbarn. Dette er veldig nyttig når man er utendørs, og vil ta av deg votten uten å miste den i snøen.
Vottene er svært gode og varme, og om det er noe å utsette på dem, så er det at jeg kunne ha laget en ennå romsligere tommel. Dette er et enkelt prosjekt, som gir et pent resultat, uten å skape mye hodebry.

2 kommentarer:

 1. Jätte fina! Jag garvade i höst ett sälskinn och undrar hur skulle jag på bästa möjliga sättet anväånda det.

  SvarSlett
 2. Hei
  Jeg lurer på hvordan du sydde vottene. Brukte du skinnfellsting eller semskeskinnsøm m 2 tråder og 2 nåler som sys mot hverandre? Brukte du lintråd og hvor fant du mønsteret til den hele votten m tommel.
  Mvh
  Åshild

  SvarSlett