fredag 2. mars 2012

Skinnjakke med skrålukking

Denne jakka ble påbegynt i fjor sommer, så prosjektet har pågått ganske lenge. Endelig er den ferdigstilt! Denne jakken er sydd etter mønster fra Susanna Brommés sin "Vikingatida klädedräkt 3 - Ytterplagg".
 Her er en av illustrasjonene fra boka til Brommés, og vi ser en kriger med skjold og sverd. Illustrasjonen er hentet fra en vendeltids hjelm. Vi ser at jakken har en kanting med noe som kan se ut som pels. Jeg la også merke til beltet, som ser ut til å være festet direkte på jakken. Jeg valgte å ignorere denne, og heller bruke et løst belte å feste med. Det kan være at jeg ordner på dette etterhvert. 
Oppdatering: Etter gransking av originalmotivet, har jeg funnet at kantingen fra nettopp denne illustrasjonen neppe skal forestille pels - da det er et klart oppstreket rutemønster. Hvorfor illustratøren har gjengitt det som i Brommés bok aner jeg ikke - men det finnes gullgubber o.l, som også avbilder lignende jakker - der med kanter som ligner mer på denne. Det jeg før trodde var belte, ser også ut til å være noe helt annet - uten at jeg skal våge på å påstå hva det kan være. Nok en gang ser man at man skal være kildekritisk. 
 Her ser du jakka forfra. Overlappen ble ikke like stor som på mønsteret, noe som kommer av at jeg modifiserte på mønsteret en smule siden skinn oppfører seg litt annerledes enn det anbefalte ullstoffet. Foran like under hvor sidene overlapper hverandre har jeg festet inn knyting. Uten dette ville jakka bare glidd opp ved bevegelser, siden beltet ikke holder igjen godt nok. Dette kan være en av årsakene til lukkemekanismen på illustrasjonen over.
 Her har vi jakka bakfra. Krager er to hele kaninskinn som bare er sydd sammen. Dette gir en ujevn kant, som jeg opprinnelig hadde planlagt å rettskjære. Jeg likte det røffe utseende jakken fikk med denne utilskjærte kragen - så jeg lot den bare være. Pelskantinga var definitivt det som gjorde at jobben tok lang tid.
 Alle sømmer er sydd med salmakersøm som er kastet over. Dette for å unngå unødvendig klumper og ubehag innvendig - samt for å dekorere litt.
Ermene tenkte jeg først å kante med mørkt skinn - men endte istedet opp med å kaste over kanten med en skinnlisse, noe jeg synes ble fint. Under armene la jeg inn kiler.
Opprinnelig hadde jeg planer om å fôre jakka, men da jeg ville at den skulle kunne brukes sommerhalvåret også droppet jeg det. Man kan heller justere varmen med underplaggene, for så å bruke skinnjakka som et skallplagg.
Alt i alt jeg fornøyd med resultatet - så får vi se om jeg endrer på lukkemekanisme i ettertid. 

1 kommentar:

  1. Finfin jakke! Og veldig pent sydd. Jeg tenker at det godt kan være pelskanting som er tegnet.. hvis man på en enkel måte skal tegne en pelskant, kan det antagelig være en måte å gjøre det på? Fint ble det i alle fall.

    SvarSlett