søndag 29. januar 2012

Osebergsko


På etterspørsel etter å sy sko pleier jeg å kvie meg svært. Jeg er ikke i besittelse av lester, og å sy sko for føtter jeg ikke kan prøve på underveis kan være vanskelig. Denne gangen var det husfrua som ville ha sko, så jeg måtte bare trå til pliktskyldig. Jeg kan vanligvis slippe unna slike etterspørsler ved å sitere håvamål:
"Gjer ikkje sko eller skaft åt andre; 
ver glad du greider deg sjølv.
Um skoen vart stygg eller skaftet vart rangt, 
                                                      då er ulukka ute."


Forrige gang jeg skulle sy osebergsko, viste det seg i ettertid at mønsteret jeg hentet fra en bok var feilaktig. Denne gangen brukte jeg samme mønster, men gjorde modifikasjoner for å få det til å stemme bedre overens med bildene jeg har av originalen. Overlæret til disse skoene var noe i det tykkeste laget, og var i hovedsak hovedproblemet når jeg lagde disse. Hovedproblemet var under vrengingen. Ved såpass tykt lær får man ikke vrengt tuppen fullt ut, og derfor ble de litt innbulende ved tuppen. Sålen er av forholdsvis tykt rårandslær. Den synlige sømmen foran er med vokset lintråd, mens sålen er sydd på med kunsttråd. Jeg ville ha det sterkest mulig ved sålen.

Disse skoene er forholdsvis enkle i designet, uten mye dilldall. De snøres ved å tvinne en lisse rundt foten og knytes på innsiden i en lisse som er skåret direkte ut av sålelæret.
Vi får se om jeg legger på en søm langs kantene på den - men jeg er ikke sikker på om dette har eksistert på originalene av disse. En søm langs kanten vil utvilsomt pynte opp og gjøre skoene mye mer attraktive. Vi får se hva jeg gjør når de har fått tørket og formet seg.
Her har vi origianl og min produksjon side om side.  Den umiddelbare forskjellen jeg ser er at originalen er noe buttere i fronten. Dette kan jeg løse med neste par sko ved å avrunde såletuppen. Men slik jeg har forstått det var ikke sålene runde foran, så avrundetheten kan ha oppstått på andre måter.

Disse skoene ble forholdsvis greie, og dette er det skoparet så langt som er tettest. Neste skopar skal være av tynnere overlær.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar